Naleśniki z rabarbarem
Składniki :
- półtorej szklanki mąki
- półtorej szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru ( do naleśników )
- 2 łyżki cukru (do rabarbaru )
- 6 gałązek rabarbaru
- sok z limonki
- 2 łyżki masła
- olej lub oliwa
Mąkę z jajkami, solą, mlekiem i cukrem zmiksować. Rabarbar umyć, obrać z wierzchniej skórki i pokroić na 1 – centymetrowe kawałki. Wrzucić do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić do czasu aż rabarbar będzie miękki. Dodać sok z limonki, cukier, wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze minutę. Na rozgrzaną patelnię ( na oliwę ) wlać niewielką ilość ciasta. Rozprowadzić, ruszając patelnią. Naleśniki odwrócić na drugą stronę, gdy brzegi będą odstawały od patelni a wierzch będzie matowy. Każdy naleśnik smarować farszem rabarbarowym i zawinąć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim naleśniki i zapiec. Gotowe można podawać ze śmietaną.
Smacznego !