Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Naleśniki z rabarbarem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 28 Maj, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Naleśniki z rabarbarem

Składniki :

  • półtorej szklanki mąki
  • półtorej szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru ( do naleśników )
  • 2 łyżki cukru  (do rabarbaru )
  • 6 gałązek rabarbaru
  • sok z limonki
  • 2 łyżki masła
  • olej lub oliwa

Mąkę z jajkami, solą, mlekiem i cukrem zmiksować. Rabarbar umyć, obrać z wierzchniej skórki i pokroić na 1 – centymetrowe kawałki. Wrzucić do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić do czasu aż rabarbar będzie miękki. Dodać sok z limonki, cukier, wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze minutę. Na rozgrzaną patelnię ( na oliwę ) wlać niewielką ilość ciasta. Rozprowadzić, ruszając patelnią. Naleśniki odwrócić na drugą stronę, gdy brzegi będą odstawały od patelni a wierzch będzie matowy. Każdy naleśnik smarować farszem rabarbarowym i zawinąć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim naleśniki i zapiec. Gotowe można podawać ze śmietaną.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)