Polędwica w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem
Składniki :
- polędwica wołowa
- zielony pieprz w zalewie
- śmietana ( mały pojemnik )
- pół szklanki bulionu wołowo – drobiowego
- łyżeczka mąki
- 3 łyżki masła
- sól morska
- tłuczony czarny pieprz
- łyżka oliwy
Polędwicę pokroić na 3 – centymetrowe plastry. Rozpłaszczyć ręką na okrągłe befsztyki. Z obu stron posmarować oliwą, posolić, obtoczyć w czarnym pieprzu. Wstawić na kilka minut do lodówki. W tym czasie przygotować sos. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać łyżkę zielonego pieprzu, zamieszać i za chwilę wlać bulion. Zmniejszyć ogień i dusić ok. 3 minut. Dodać śmietanę, podgrzewać jeszcze minutę. Plastry polędwicy wrzucić na rozgrzane masło na patelni ( ale żeby się nie paliło ). Smażyć z każdej strony ok. 5 minut. Aby uzyskać bardziej krwiste – smażyć krócej ( ok. 3 minut ). Gotowe, podawać z sosem i pieczonymi ziemniakami.
Smacznego !