Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Polędwica w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 1 Czerwiec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Polędwica w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem

Składniki :

  • polędwica wołowa
  • zielony pieprz w zalewie
  • śmietana ( mały pojemnik )
  • pół szklanki bulionu wołowo – drobiowego
  • łyżeczka mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól morska
  • tłuczony czarny pieprz
  • łyżka oliwy

Polędwicę pokroić na 3 – centymetrowe plastry. Rozpłaszczyć ręką na okrągłe befsztyki. Z obu stron posmarować oliwą, posolić, obtoczyć w czarnym pieprzu. Wstawić na kilka minut do lodówki. W tym czasie przygotować sos. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać łyżkę zielonego pieprzu, zamieszać i za chwilę wlać bulion. Zmniejszyć ogień i dusić ok. 3 minut. Dodać śmietanę, podgrzewać jeszcze minutę. Plastry polędwicy wrzucić na rozgrzane masło na patelni ( ale żeby się nie paliło ). Smażyć z każdej strony ok. 5 minut. Aby uzyskać bardziej krwiste – smażyć krócej ( ok. 3 minut ). Gotowe, podawać z sosem i pieczonymi ziemniakami.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)