Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Marynowane cytryny z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 2 Czerwiec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Marynowane cytryny

Składniki :

  • kilka cytryn
  • łyżka nasion kolendry
  • łyżka nasion kopru
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • odrobina cynamonu
  • półtorej szklanki soli morskiej
  • 3 liście laurowe
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Cytryny umyć, przekroić na górze na krzyż, ale nie do końca, Nasiona kolendry, kopru i pieprzu włożyć do płóciennego woreczka ( albo zawinąć w ściereczkę ) i potłuc je grubym końcem noża albo młotkiem. Do miski wsypać sól, dodać potłuczone nasiona, pokruszone liście laurowe, tymianek i cynamon ( najwyżej pół łyżeczki ), Wszystko wymieszać i nakładać do cytryn. Na dno słoika wsypać trochę soli, poukładać cytryny i szczelnie zamknąć. Jak sól wyciągnie sok z cytryn, mniej więcej do połowy słoika, dolać przegotowanej wody. Po miesiącu będą smacznym dodatkiem do kurczaka czy ryb.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)