Składniki :
- kilka cytryn
- łyżka nasion kolendry
- łyżka nasion kopru
- łyżeczka ziaren pieprzu
- odrobina cynamonu
- półtorej szklanki soli morskiej
- 3 liście laurowe
- kilka gałązek świeżego tymianku
Cytryny umyć, przekroić na górze na krzyż, ale nie do końca, Nasiona kolendry, kopru i pieprzu włożyć do płóciennego woreczka ( albo zawinąć w ściereczkę ) i potłuc je grubym końcem noża albo młotkiem. Do miski wsypać sól, dodać potłuczone nasiona, pokruszone liście laurowe, tymianek i cynamon ( najwyżej pół łyżeczki ), Wszystko wymieszać i nakładać do cytryn. Na dno słoika wsypać trochę soli, poukładać cytryny i szczelnie zamknąć. Jak sól wyciągnie sok z cytryn, mniej więcej do połowy słoika, dolać przegotowanej wody. Po miesiącu będą smacznym dodatkiem do kurczaka czy ryb.
Smacznego !