Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Babeczki z orzechami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 3 Czerwiec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Babeczki z orzechami

Składniki :

  • różne orzechy
  • kruche ciasto
  • masa kajmakowa
  • czekolada

Ciasto kruche :

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2  żółtka
  • szczypta soli

Masa kajmakowa :

  • szklanka śmietanki 36 procentowej
  • 4 łyżki cukru

Składniki zmieszać i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 20 minut do lodówki. Wyjąć i podzielić na 16 części. Każdą spłaszczyć i wyłożyć do foremek, wysmarowanych wcześniej masłem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Orzechy lekko uprażyć na patelni. Cukier rozpuścić na ciepłej patelni, dodać śmietankę, mieszać i czekać aż masa będzie jednolita o słomkowej barwie. Czekoladę rozpuścić ( najlepiej w żaroodpornym naczyniu postawionym na garnku z gotującą się wodą). Gotowe babeczki posmarować czekoladą, dodać orzechy a na nie wylać masę kajmakową.

Gotowa masa kajmakowa :

Można kupić puszkę mleka skondensowanego, słodzonego i gotować przez trzy godziny. Dopiero gdy całkowicie wystygnie, otworzyć i uzyskaną w ten sposób masę kajmakową, wylać na babeczki.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)