Babeczki z orzechami
Składniki :
- różne orzechy
- kruche ciasto
- masa kajmakowa
- czekolada
Ciasto kruche :
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Masa kajmakowa :
- szklanka śmietanki 36 procentowej
- 4 łyżki cukru
Składniki zmieszać i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 20 minut do lodówki. Wyjąć i podzielić na 16 części. Każdą spłaszczyć i wyłożyć do foremek, wysmarowanych wcześniej masłem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Orzechy lekko uprażyć na patelni. Cukier rozpuścić na ciepłej patelni, dodać śmietankę, mieszać i czekać aż masa będzie jednolita o słomkowej barwie. Czekoladę rozpuścić ( najlepiej w żaroodpornym naczyniu postawionym na garnku z gotującą się wodą). Gotowe babeczki posmarować czekoladą, dodać orzechy a na nie wylać masę kajmakową.
Gotowa masa kajmakowa :
Można kupić puszkę mleka skondensowanego, słodzonego i gotować przez trzy godziny. Dopiero gdy całkowicie wystygnie, otworzyć i uzyskaną w ten sposób masę kajmakową, wylać na babeczki.
Smacznego !