Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Żeberka na ostro z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 5 Czerwiec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Żeberka na ostro

Składniki:

  • 70 dkg żeberek wieprzowych
  • por
  • cebula
  • pół pęczka szczypiorku
  • 4 papryczki chili w zalewie ( do kupienia w działach z azjatycką żywnością )
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz kolorowy
  • sól morska
  • sos sojowy ( o niskiej zawartości soli )
  • łyżka oliwy z oliwek

Umyte żeberka pokroić na kawałki, tak, aby każdy miał dwie kostki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Posypać niewielką ilością soli, posypać pokrojonym szczypiorkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, porem w plasterkach, posiekanym albo wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekanymi chili. Dodać świeżo zmielony pieprz, polać sosem sojowym i oliwą. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie, zdjąć folię i piec w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny. Żeberka co jakiś czas obracać. Można odrobinę podlać wodą. Dobre z ryżem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)