Żeberka na ostro
Składniki:
- 70 dkg żeberek wieprzowych
- por
- cebula
- pół pęczka szczypiorku
- 4 papryczki chili w zalewie ( do kupienia w działach z azjatycką żywnością )
- 4 ząbki czosnku
- pieprz kolorowy
- sól morska
- sos sojowy ( o niskiej zawartości soli )
- łyżka oliwy z oliwek
Umyte żeberka pokroić na kawałki, tak, aby każdy miał dwie kostki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Posypać niewielką ilością soli, posypać pokrojonym szczypiorkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, porem w plasterkach, posiekanym albo wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekanymi chili. Dodać świeżo zmielony pieprz, polać sosem sojowym i oliwą. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie, zdjąć folię i piec w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny. Żeberka co jakiś czas obracać. Można odrobinę podlać wodą. Dobre z ryżem.
Smacznego !