Składniki :
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1/4 szklanki zimnej wody
- łyżeczka oliwy
- jajko
- Farsz:
- pół kg białego sera
- jajko
- łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki śmietany
- rodzynki ( łyżka )
- łyżka cukru
- szczypta soli
Ser utrzeć z jajkiem, żółtkiem, śmietaną i cukrem. Dodać cukier waniliowy, opłukane i osuszone rodzynki. Mąkę zalać gorącą wodą, dodać zimną, dodać jajko, oliwę. Wyrobić ciasto, rozwałkować i wycinać krążki przy pomocy szklanki. Nakładać do każdego krążka farsz i lepić. Gotować w osolonej wodzie przez trzy minuty od czasu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię. Podawać ze śmietaną.
Smacznego !