Ciasto z truskawkami, kremem i galaretką
Składniki :
- 10 dkg mąki pszennej
- 10 dkg cukru
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie kremu ” Karpatka “
- 2 szklanki mleka
- 250 g masła
- 2 galaretki truskawkowe
- pół kg truskawek
- szczypta soli
- Poncz
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru
Ciasto :
Ubić białka z solą na sztywną pianę. Żółtka z cukrem ubić na kogel -mogel. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i połączyć z ubitymi jajkami. Dodać pianę (delikatnie wymieszać). Ciasto przelać do tortownicy ( średnica: 27 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec przez 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Krem :
W jednej szklance mleka rozpuścić krem, wlać go do gotującego się mleka z drugiej szklanki. Gotować przez 3 minuty. Ostudzić i utrzeć z masłem.
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody mieszając, następnie odstawić do przestudzenia. Umyć truskawki, usunąć szypułki i każdą truskawkę przekroić na pół.Gotowe ciasto nasączyć ponczem, równo wysmarować kremem, ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki aż do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Smacznego !