Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ciasto z truskawkami, kremem i galaretką z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 21 Czerwiec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ciasto z truskawkami, kremem i galaretką

Składniki :

  • 10 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie kremu ” Karpatka “
  • 2 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 2 galaretki truskawkowe
  • pół kg truskawek
  • szczypta soli
  • Poncz
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru

Ciasto :

Ubić białka z solą na sztywną pianę. Żółtka z cukrem ubić na kogel -mogel. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i połączyć z ubitymi jajkami. Dodać pianę (delikatnie wymieszać). Ciasto przelać do tortownicy ( średnica: 27 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec przez 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Krem :

W jednej szklance mleka rozpuścić krem, wlać go do gotującego się mleka z drugiej szklanki. Gotować przez 3 minuty. Ostudzić i utrzeć z masłem.

Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody mieszając, następnie odstawić do przestudzenia. Umyć truskawki, usunąć szypułki i każdą truskawkę przekroić na pół.Gotowe ciasto nasączyć ponczem, równo wysmarować kremem, ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki aż do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)