Składniki :
- plastry schabu środkowego
- żółta cukinia
- 2 pomidory malinowe
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 5 dkg sera żółtego twardego
- listki bazylii
- marynata:
- 1/3 szklanki piwa jasnego
- 2 łyżki musztardy
- łyżka miodu
- liść laurowy ( pokruszyć )
- sól
- pieprz tłuczony
Plastry schabu lekko roztłuc i włożyć na kilka godzin do marynaty ( połączyć i wymieszać składniki ). Cukinie, pomidory, cebulę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cukinię i cebulę wrzucić do rondelka na rozgrzaną oliwę. Dusić przez 3 minuty. Następnie wrzucić pomidory, posolić i dusić jeszcze przez 5 minut na średnim ogniu. Mięso wyjąc z marynaty, położyć na kratce piekarnika ( albo na grillu ), włączyć funkcję grill i piec przez 10 minut. Po pięciu minutach odwrócić na drugą stronę. Gotowe mięso i leczo wyłożyć na półmisek, leczo posypać startym żółtym serem. Przystroić listkami bazylii.
Smacznego !