Kurczak po wietnamsku
Składniki :
- pół kg mięsa z podudzi kurczaka
- 10 dkg białej kapusty
- cebula
- trawa cytrynowa
- kawałek świeżego imbiru
- 2, 3 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- łyżka jasnego sosu sojowego
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- sól
Umyte mięso osuszyć i pokroić w paski. Przełożyć do marynaty ( połączyć i wymieszać: sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, starty imbir ). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kapustę i cebulę pokroić w cienkie paski.
W woku rozpuścić cukier na karmel, wrzucić mięso, od razu zamieszać. Dodać oliwę i smażyć 3 minuty. Kapustę i cebulę zeszklić przez minutę na drugiej patelni. Połączyć z mięsem. Dodać chili, trawę cytrynową (wykorzystując głównie białą jej część, cienko pokrojoną ), przyprawę garam masala. Posolić i smażyć jeszcze 2 minuty na dużym ogniu cały czas mieszając. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek. Dobrze podawać z ryżem i surówką.
Smacznego !