Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kurczak po wietnamsku z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 28 Czerwiec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kurczak po wietnamsku

Składniki :

  • pół kg mięsa z podudzi kurczaka
  • 10 dkg białej kapusty
  • cebula
  • trawa cytrynowa
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2, 3 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Umyte mięso osuszyć i pokroić w paski. Przełożyć do marynaty  ( połączyć i wymieszać: sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek,  słodką paprykę, starty imbir ). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Kapustę i cebulę pokroić w cienkie paski.

W woku rozpuścić cukier na karmel, wrzucić mięso, od razu zamieszać. Dodać oliwę i smażyć 3 minuty. Kapustę i cebulę zeszklić przez minutę na drugiej patelni. Połączyć z mięsem. Dodać chili, trawę cytrynową  (wykorzystując głównie białą jej część, cienko pokrojoną ), przyprawę garam masala. Posolić i smażyć jeszcze 2 minuty na dużym ogniu cały czas mieszając. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek. Dobrze podawać z ryżem i surówką.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)