Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Zupa rybna z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 1 Lipiec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Zupa rybna

Składniki :

  • Karp
  • Sandacz
  • włoszczyzna
  • 3 łodygi młodego selera
  • 3 papryki czerwone
  • 3 zielone papryczki chili
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • kawałek startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 6 szklanek wody

Ryby pozbawić łusek, odciąć płetwy, głowy, kręgosłup ale zostawić trochę mięsa przy każdej części. Umyte części ryby ułożyć w garnku. Obrać włoszczyznę, pokroić warzywa, także łodygi selera  ( jedną surową marchewkę zostawić ) i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować 50 minut. Papryki, cebule pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki ( najlepiej sparzyć je wrzątkiem), chili posiekać i wszystko wrzucić na masło, na patelnię. dodać słodką paprykę, sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Smażyć ok. 3 minut mieszając. Gotowy wywar odcedzić. Dodać warzywa z patelni, obraną, surową, pokrojoną w plasterki marchewkę i gotować 10 minut. Obrać drobne kawałki mięsa pozostałe na wyciągniętych z wywaru kręgosłupach, ogonach itp. Włożyć je do zupy. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 3 – 4 minuty. Zupę można podawać z natką pietruszki i kawałkami cytryny.

Filety z karpia i sandacza wykorzystać na inne danie

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)