Zupa rybna
Składniki :
- Karp
- Sandacz
- włoszczyzna
- 3 łodygi młodego selera
- 3 papryki czerwone
- 3 zielone papryczki chili
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- kawałek startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 6 szklanek wody
Ryby pozbawić łusek, odciąć płetwy, głowy, kręgosłup ale zostawić trochę mięsa przy każdej części. Umyte części ryby ułożyć w garnku. Obrać włoszczyznę, pokroić warzywa, także łodygi selera ( jedną surową marchewkę zostawić ) i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować 50 minut. Papryki, cebule pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki ( najlepiej sparzyć je wrzątkiem), chili posiekać i wszystko wrzucić na masło, na patelnię. dodać słodką paprykę, sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Smażyć ok. 3 minut mieszając. Gotowy wywar odcedzić. Dodać warzywa z patelni, obraną, surową, pokrojoną w plasterki marchewkę i gotować 10 minut. Obrać drobne kawałki mięsa pozostałe na wyciągniętych z wywaru kręgosłupach, ogonach itp. Włożyć je do zupy. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 3 – 4 minuty. Zupę można podawać z natką pietruszki i kawałkami cytryny.
Filety z karpia i sandacza wykorzystać na inne danie
Smacznego !