Pulpety z serem
Składniki:
- 60 dkg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- jajko
- 10 dkg żółtego sera
- 4 łyżki bułki tartej
- ząbek czosnku
- 2 papryczki czereśniowe albo chili
- 4 pomidory
- cebula
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 szklanki bulionu
- sól
- trochę mąki
- łyżka oliwy
- łyżka masła
Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem, drobno pokrojoną cebulą i posiekanymi papryczkami czereśniowymi albo chili. Dodać sól. Ser żółty pokroić w małą kostkę. Formować placuszki, w środek każdego nakładać kostkę sera i mięso zawinąć w kulkę. Każdą obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie, na patelni. W rondelku rozpuścić masło, dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Dodać słodką paprykę w proszku, trochę soli. Podgrzewać aż pomidory będą miękkie. Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać koncentrat pomidorowy i pulpety. Gotować 20 minut.
Smacznego !