Składniki ( na 6 porcji ):
- pół bagietki
- 3 jabłka
- sok z cytryny
- żółtko
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki masła
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem, polać miodem i odstawić na godzinę. Bagietkę pokroić na plasterki. Mleko wymieszać z żółtkiem i cukrem pudrem. Formę wysmarować masłem, posypać połową posiekanych orzechów. Stopić 2 łyżki masła. Kawałki bułki zanurzać w mleku, a następnie w stopionym maśle. Częścią tak przygotowanej bułki wyłożyć dno formy do pieczenia, potem ułożyć warstwami : jabłka i znów bułkę. Wierzch posypać pozostałymi orzechami. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Smacznego !