Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Wielkopolski deser jabłkowy z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 8 Lipiec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Wielkopolski deser jabłkowy

Składniki ( na 6 porcji ):

  • pół bagietki
  • 3 jabłka
  • sok z cytryny
  • żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem, polać miodem i odstawić na godzinę. Bagietkę pokroić na plasterki. Mleko wymieszać z żółtkiem i cukrem pudrem. Formę wysmarować masłem, posypać połową posiekanych orzechów. Stopić 2 łyżki masła. Kawałki bułki zanurzać w mleku, a następnie w stopionym maśle. Częścią tak przygotowanej bułki wyłożyć dno formy do pieczenia, potem ułożyć warstwami : jabłka i znów bułkę. Wierzch posypać pozostałymi orzechami. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)