Schab duszony z kurkami
Składniki :
- pół kg schabu
- pół kg kurek
- cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Schab pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Obsmażyć je na oliwie, na dość mocnym ogniu. Posolić. Przełożyć do rondla, dodać sos sojowy i trochę gorącej wody (żeby tylko przykryła mięso). Dusić 30 minut na małym ogniu. Oczyszczone kurki razem z pokrojoną w kostkę cebulą wrzucić do drugiego rondla na roztopione masło. Posolić, popieprzyć. Dusić pod przykryciem 15 minut. Pilnować, żeby sos nie wyparował (można dolać 1/3 szklanki gorącej wody). Plastry schabu przełożyć do rondla z kurkami, dodać śmietanę (najlepiej do zup) i dusić jeszcze kilka minut.
Smacznego!