Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Schab duszony z kurkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 15 Lipiec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Schab duszony z kurkami

Składniki :

  • pół kg schabu
  • pół kg kurek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Schab pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Obsmażyć je na oliwie, na dość mocnym ogniu. Posolić. Przełożyć do rondla, dodać sos sojowy i trochę gorącej wody (żeby tylko przykryła mięso). Dusić 30 minut na małym ogniu. Oczyszczone kurki razem z pokrojoną w kostkę cebulą wrzucić do drugiego rondla na roztopione masło. Posolić, popieprzyć. Dusić pod przykryciem 15 minut. Pilnować, żeby sos nie wyparował (można dolać 1/3 szklanki gorącej wody). Plastry schabu przełożyć do rondla z kurkami, dodać śmietanę (najlepiej do zup) i dusić jeszcze kilka minut.

Smacznego!

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)