Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Młoda kapusta z papryką i bekonem z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 17 Lipiec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Młoda kapusta z papryką i bekonem

Składniki :

  • główka kapusty
  • 25 dkg bekonu
  • cebula
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 4 pomidory
  • koperek
  • pieprz cayenne
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 2 szklanki wody
  • sól

Bekon pokroić w paseczki. Smażyć  razem z pokrojoną cebulą  ( na oliwie ) aż będzie rumiany. Dodać paprykę, pieprz i smażyć jeszcze dwie minuty mieszając. Główkę kapusty drobno pokroić, zalać dwiema szklankami gorącej wody i zagotować. Dodać usmażony bekon z cebulą. Posolić. Gotować 10 minut. Następnie dodać obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory. Gotować 10 minut. Rozpuścić masło na patelni, wsypać mąkę, wymieszać i podgrzewać  (na małym ogniu ) przez minutę, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać ją do kapusty. Zamieszać. Gotować wszystko jeszcze 2 minuty. Podawać z posiekanym koperkiem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)