Składniki :
- główka kapusty
- 25 dkg bekonu
- cebula
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- 4 pomidory
- koperek
- pieprz cayenne
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 2 szklanki wody
- sól
Bekon pokroić w paseczki. Smażyć razem z pokrojoną cebulą ( na oliwie ) aż będzie rumiany. Dodać paprykę, pieprz i smażyć jeszcze dwie minuty mieszając. Główkę kapusty drobno pokroić, zalać dwiema szklankami gorącej wody i zagotować. Dodać usmażony bekon z cebulą. Posolić. Gotować 10 minut. Następnie dodać obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory. Gotować 10 minut. Rozpuścić masło na patelni, wsypać mąkę, wymieszać i podgrzewać (na małym ogniu ) przez minutę, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać ją do kapusty. Zamieszać. Gotować wszystko jeszcze 2 minuty. Podawać z posiekanym koperkiem.
Smacznego !