Składniki :
- 80 dkg dorsza
- 2 pęczki koperku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- kalafior
- 20 dkg kurek
- łyżka masła
- 3 łyżki śmietany do zup
- cytryna
Filet oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na 4 równe porcje. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropionym oliwą. Umyty i osuszony koperek zmiksować z pozostałą oliwą i przecedzić (dobrze przez filtr do kawy) tak, aby otrzymać zieloną esencję. Pędzelkiem posmarować filety oliwą koperkową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Piec przez 20 minut. Na dwie minuty przed końcem, posolić rybę. W czasie pieczenia ryby, ugotować oczyszczony i umyty kalafior (bez przykrycia) w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Oczyszczone i osuszone kurki usmażyć na patelni na maśle (15 minut) Pod koniec smażenia dodać śmietanę, posolić, wymieszać i podgrzewać jeszcze minutę. Gotowe potrawy wyłożyć na półmisek, ozdabiając zieleniną. Ułożyć pokrojoną na ćwiartki cytrynę.
Smacznego !