Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Filet z dorsza z kalafiorem i kurkami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 18 Lipiec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Filet z dorsza z kalafiorem i kurkami

Składniki :

  • 80 dkg dorsza
  • 2 pęczki koperku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • kalafior
  • 20 dkg kurek
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany do zup
  • cytryna

Filet oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na 4 równe porcje. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropionym oliwą. Umyty i osuszony koperek zmiksować z pozostałą oliwą i przecedzić  (dobrze przez filtr do kawy) tak, aby otrzymać zieloną esencję. Pędzelkiem posmarować filety oliwą koperkową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Piec przez 20 minut. Na dwie minuty przed końcem, posolić rybę. W czasie pieczenia ryby, ugotować oczyszczony i umyty kalafior (bez przykrycia) w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Oczyszczone i osuszone kurki usmażyć na patelni na maśle (15 minut) Pod koniec smażenia dodać śmietanę, posolić, wymieszać i podgrzewać jeszcze minutę. Gotowe potrawy wyłożyć na półmisek, ozdabiając zieleniną. Ułożyć pokrojoną na ćwiartki cytrynę.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)