Zupa ogórkowa i golonka w sosie chili
Składniki :
- golonka
- 70 dkg ogórków kiszonych
- włoszczyzna
- 4 duże pomidory
- ziemniaki
- 4 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- papryka
- śmietana ( do zup )
- sól
- listek laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy
Umytą golonkę włożyć do garnka z wodą, dodać sól i gotować 2, 5 godziny. Pilnować, żeby po zagotowaniu, zebrać i usunąć ścięte białko. Potem gotować na średnim ogniu. Na pół godziny przed końcem gotowania, dodać obraną włoszczyznę, listek laurowy i ziele angielskie. Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Ugotowaną golonkę wyjąć z wywaru i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do wywaru dodać ziemniaki a po 10 minutach starte ogórki. Przed samym końcem gotowania dodać śmietanę, wymieszać.
Pokrojoną w drobną kostkę paprykę, posiekane chili i czosnek wrzucić na małą patelnię na oliwę. Smażyć na małym ogniu przez 3 minuty, mieszając. Następnie, dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Posolić. Wszystko dusić przez kilka minut. Gotowym sosem polać golonkę i zapiec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
Smacznego !