Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Zupa ogórkowa i golonka w sosie chili z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 29 Lipiec, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Zupa ogórkowa i golonka w sosie chili

Składniki :

  • golonka
  • 70 dkg ogórków kiszonych
  • włoszczyzna
  • 4 duże pomidory
  • ziemniaki
  • 4 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka
  • śmietana ( do zup )
  • sól
  • listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy

Umytą golonkę włożyć do garnka z wodą, dodać sól i gotować 2, 5 godziny. Pilnować, żeby po zagotowaniu, zebrać i usunąć ścięte białko. Potem gotować na średnim ogniu. Na pół godziny przed końcem gotowania, dodać obraną włoszczyznę, listek laurowy i ziele angielskie. Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Ugotowaną golonkę wyjąć z wywaru i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do wywaru dodać ziemniaki a po 10 minutach starte ogórki. Przed samym końcem gotowania dodać śmietanę, wymieszać.

Pokrojoną w drobną kostkę paprykę, posiekane chili i czosnek wrzucić na małą patelnię na oliwę. Smażyć na małym ogniu przez 3 minuty, mieszając. Następnie, dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Posolić. Wszystko dusić przez kilka minut. Gotowym sosem polać golonkę i zapiec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)