Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kluski serowe kładzione z jagodami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 2 Sierpień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kluski serowe kładzione z jagodami

Składniki :

  • 60 dkg sera białego
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • jagody  ( 3/4 szklanki )
  • łyżka masła
  • 1 -2 łyżki śmietany
  • 3 łyżeczki cukru
  • pół łyżki soli

W misce rozgnieść ser widelcem, dodać jajka, mąkę i mleko. Wszystko miksować kilka minut. Masa powinna być gęsta. Jeśli jest za rzadka – dodać trochę mąki. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Łyżką nakładać masę serową ( do połowy łyżki ) i zanurzając łyżkę we wrzącej wodzie, delikatnie wrzucać kluski. Dzięki zanurzeniu łyżki w wodzie, ciasto nie będzie się przyklejało się do łyżki. Gdy kluski wypłyną na wierzch, gotować jeszcze trzy minuty. Nakładać je na talerz łyżką cedzakową. Jagody wymieszać z cukrem jak na kogel mogel. Niekoniecznie na całkowicie gładką masę. Na patelni rozpuścić masło, polać nim kluski, nałożyć jagody i trochę śmietany.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)