Kluski serowe kładzione z jagodami
Składniki :
- 60 dkg sera białego
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- jagody ( 3/4 szklanki )
- łyżka masła
- 1 -2 łyżki śmietany
- 3 łyżeczki cukru
- pół łyżki soli
W misce rozgnieść ser widelcem, dodać jajka, mąkę i mleko. Wszystko miksować kilka minut. Masa powinna być gęsta. Jeśli jest za rzadka – dodać trochę mąki. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Łyżką nakładać masę serową ( do połowy łyżki ) i zanurzając łyżkę we wrzącej wodzie, delikatnie wrzucać kluski. Dzięki zanurzeniu łyżki w wodzie, ciasto nie będzie się przyklejało się do łyżki. Gdy kluski wypłyną na wierzch, gotować jeszcze trzy minuty. Nakładać je na talerz łyżką cedzakową. Jagody wymieszać z cukrem jak na kogel mogel. Niekoniecznie na całkowicie gładką masę. Na patelni rozpuścić masło, polać nim kluski, nałożyć jagody i trochę śmietany.
Smacznego !