Składniki :
- 1 kg żeberek jagnięcych
- 3 ząbki czosnku
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka świeżego rozmarynu
- łyżeczka świeżej kolendry
- łyżeczka oregano
- 4 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- Warzywa : cukinia, bakłażan, papryka, ziemniaki
Comber umyć, podzielić ( wzdłuż kości ). Przełożyć do miski z marynatą na pół godziny ( wymieszane w oliwie : sól, pieprz, posiekany rozmaryn i kolendra oraz rozgnieciony czosnek ). Wyjąć z marynaty i grillować ok. 40 minut albo smażyć na patelni, co jakiś czas obracając mięso. Bakłażana i cukinię pokroić w krążki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją na 4 części. Plastry bakłażana skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na kilka minut. Jak puszczą sok, opłukać wodą i osuszyć. Ziemniaki obrać i obgotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Paprykę, krążki bakłażana, cukinii i przekrojone na pół ziemniaki ułożyć na tacce aluminiowej, posypać solą, oregano, polać odrobiną oliwy i grillować aż się zrumienią. Można grillować w piekarniku włączając funkcję grill. Gotowe wyłożyć na półmisek, na to żeberka jagnięce. Przystroić zieleniną.
Smacznego !