Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Żeberka jagnięce ( comber ) z grillowanymi warzywami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 4 Sierpień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Żeberka jagnięce ( comber ) z grillowanymi warzywami

Składniki :

  • 1 kg żeberek jagnięcych
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżka świeżego rozmarynu
  • łyżeczka świeżej kolendry
  • łyżeczka oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • Warzywa : cukinia, bakłażan, papryka, ziemniaki

Comber umyć, podzielić ( wzdłuż kości ). Przełożyć do miski z marynatą na pół godziny ( wymieszane w oliwie : sól, pieprz, posiekany rozmaryn i kolendra oraz rozgnieciony czosnek ). Wyjąć z marynaty i grillować ok. 40 minut albo smażyć na patelni, co jakiś czas obracając mięso. Bakłażana i cukinię pokroić w krążki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją na 4 części. Plastry bakłażana skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na kilka minut. Jak puszczą sok, opłukać wodą i osuszyć. Ziemniaki obrać i obgotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Paprykę, krążki bakłażana, cukinii  i przekrojone na pół ziemniaki ułożyć na tacce aluminiowej, posypać solą, oregano, polać odrobiną oliwy i grillować aż się zrumienią. Można grillować w piekarniku włączając funkcję grill. Gotowe wyłożyć na półmisek, na to żeberka jagnięce. Przystroić zieleniną.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)