Kurczak smażony z selerem korzeniowym
Składniki:
- Pierś z kurczaka ( podwójna )
- mały seler
- 2 małe marchewki
- 3 papryczki chili
- łyżeczka świeżych listków bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- łyżka oliwy
- sól morska
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka oliwy
Piersi kurczaka pokroić wzdłuż, następnie w cienkie plastry – prawie płatki. Posolić. Do miseczki wlać sos sojowy, oliwę i wrzucić zgniecione ząbki czosnku. Płatki kurczaka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Seler pokroić na cienkie plasterki, marchewki w cienkie słupki. Papryczki chili posiekać razem z pestkami. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić kurczaka z marynatą. Smażyć trzy minuty. Dodać, marchewkę, seler, papryczki chili i listki bazylii. Wszystko smażyć ok. 10 minut, często mieszając. Podawać z ryżem.
Smacznego !