Ogórki kiszone trochę inaczej
Składniki :
- 1 kg ogórków ( na dwa litrowe słoiki )
- gałązki ( ogonki ) z dwóch pęczków zwykłego zielonego koperku
- 4 ząbki czosnku
- 6 liści wiśni
- korzeń chrzanu
- sól ( jedna łyżka na litr wody )
Ogórki dokładnie umyć, usunąć szypułki. Zagotować wodę z solą. Ogórki ułożyć w słoikach ( jaśniejszą częścią do góry ). Dodać obrane ząbki czosnku ( po 2 na słoik ), liście wiśni ( po trzy na słoik ), obrany korzeń chrzanu ( po połowie na słoik ) i ogonki koperku. Zalać wodą tak, aby ogórki nie wystawały ponad powierzchnię. Zamknąć słoiki i postawić na podstawce, czy tacce. Następnego dnia, będą małosolne, po kilku – kiszone.
(Same gałązki zielonego koperku warto przechowywać w lodówce w pojemniku. W każdym czasie będzie można kisić ogórki ).
Smacznego !