Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ogórki kiszone trochę inaczej z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 28 Sierpień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ogórki kiszone trochę inaczej

Składniki :

  • 1 kg ogórków ( na dwa litrowe słoiki )
  • gałązki ( ogonki ) z dwóch pęczków zwykłego zielonego koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 liści wiśni
  • korzeń chrzanu
  • sól ( jedna łyżka na litr wody )

Ogórki dokładnie umyć, usunąć szypułki. Zagotować wodę z solą. Ogórki ułożyć w słoikach ( jaśniejszą częścią do góry ). Dodać obrane ząbki czosnku ( po 2  na słoik ), liście wiśni ( po trzy na słoik ), obrany korzeń chrzanu ( po połowie na słoik ) i ogonki koperku. Zalać wodą tak, aby ogórki nie wystawały ponad powierzchnię. Zamknąć słoiki i postawić na podstawce, czy tacce. Następnego dnia, będą małosolne, po kilku – kiszone.

(Same gałązki zielonego koperku warto przechowywać w lodówce w pojemniku. W każdym czasie będzie można kisić ogórki ).

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)