Schab ze świeżym majerankiem
Składniki :
- 1/2 kg schabu środkowego
- 3 łyżki świeżego majeranku
- 6 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 posiekane papryczki chili
- oliwa z oliwek
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek pokroić w słupki. Z każdej strony mięsa zrobić dość głębokie nacięcia ale nie na wylot ( jak na kotlety ). W każde włożyć pokrojony czosnek. Natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso polać oliwą i obtoczyć świeżym majerankiem i papryczkami chili. Zawinąć w folię do pieczenia i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Odwinąć folię i piec jeszcze przez 20 minut. Wyłączyć piekarnik i po piętnastu minutach podawać mięso.
Smacznego !