Zupa ze świeżych grzybów z łazankami
Składniki :
- 70 dkg grzybów mieszanych ( podgrzybki i prawdziwki )
- włoszczyzna
- listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła
- śmietana
- sól
- pieprz
- 2 litry wody ( osiem szklanek )
Obraną i umytą włoszczyznę zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżki soli. Gotować aż warzywa zmiękną. Grzyby oczyścić, pokroić w spore kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać grzyby. Dodać sól i pieprz. Smażyć około 10 minut. Mieszać, uważając, żeby nie zniszczyć struktury grzybów. Podsmażone grzyby z cebulą dodać do wywaru. Gotować jeszcze ok.10 minut. Gotową zupę zagęścić śmietaną, podawać z łazankami.
Łazanki
Składniki :
- półtorej szklanki mąki
- jajko
- łyżka masła
- kilka łyżek gorącej wody
- sól
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, szczyptę soli, wodę i zagnieść ciasto tak, żeby było dość twarde ale elastyczne. Uformować kulę i przykryć ściereczką żeby nie wyschło. Odrywać po kawałku i rozwałkowywać na cienki płat. Każdy, zwinąć w rulon. Pokroić najpierw w paski, następnie w kwadraty. Łazanki rozsypać na stolnicy, żeby przeschły. Gotować porcjami w osolonym wrzątku ok. 6 minut.
Smacznego !