Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Zupa ze świeżych grzybów z łazankami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 4 Wrzesień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Zupa ze świeżych grzybów z łazankami

Składniki :

  • 70 dkg grzybów mieszanych ( podgrzybki i prawdziwki )
  • włoszczyzna
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • 2 litry wody ( osiem szklanek )

Obraną i umytą włoszczyznę zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżki soli. Gotować aż warzywa zmiękną. Grzyby oczyścić, pokroić w spore kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać grzyby. Dodać sól i pieprz. Smażyć około 10 minut. Mieszać, uważając, żeby nie zniszczyć struktury grzybów. Podsmażone grzyby z cebulą dodać do wywaru. Gotować jeszcze ok.10 minut. Gotową zupę zagęścić śmietaną, podawać z łazankami.

Łazanki

Składniki :

  • półtorej szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka masła
  • kilka łyżek gorącej wody
  • sól

Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, szczyptę soli, wodę i zagnieść ciasto tak, żeby było dość twarde ale elastyczne. Uformować kulę i przykryć ściereczką żeby nie wyschło. Odrywać po kawałku i rozwałkowywać na cienki płat. Każdy, zwinąć w rulon. Pokroić najpierw w paski, następnie w kwadraty. Łazanki rozsypać na stolnicy, żeby przeschły. Gotować porcjami w osolonym wrzątku ok. 6 minut.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)