Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Golonka zapiekana z warzywami i chili z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 9 Wrzesień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Golonka zapiekana z warzywami i chili

Składniki :

  • golonka wieprzowa
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • pól selera ( albo cały mały )
  • por
  • natka selera
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • lisek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka oliwy
  • sól

Golonkę gotować przez 2 godziny w osolonej wodzie razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Marchewki, pietruszkę i pora pokroić w krążki, cebulę w ćwiartki, seler w małe cząstki, ząbki czosnku obrać i wszystko smażyć przez kilka minut na patelni, na oliwie ( mieszać ). Ugotowaną golonkę przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wokół golonki ułożyć obsmażone warzywa, dodać posiekane: natkę selera i papryczkę chili. Podlać dwiema szklankami wywaru ( w którym gotowała się golonka ) i piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Od czasu do czasu odwracać golonkę.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)