Golonka zapiekana z warzywami i chili
Składniki :
- golonka wieprzowa
- 2 marchewki
- pietruszka
- pól selera ( albo cały mały )
- por
- natka selera
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chili
- lisek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka oliwy
- sól
Golonkę gotować przez 2 godziny w osolonej wodzie razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Marchewki, pietruszkę i pora pokroić w krążki, cebulę w ćwiartki, seler w małe cząstki, ząbki czosnku obrać i wszystko smażyć przez kilka minut na patelni, na oliwie ( mieszać ). Ugotowaną golonkę przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wokół golonki ułożyć obsmażone warzywa, dodać posiekane: natkę selera i papryczkę chili. Podlać dwiema szklankami wywaru ( w którym gotowała się golonka ) i piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Od czasu do czasu odwracać golonkę.
Smacznego !