Pasta pomidorowo-śliwkowa
Składniki :
- 2 kg pomidorów
- 1 kg śliwek węgierek
- 0,5 kg cebuli
- 3 papryki
- 4 ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- cukier
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Pomidory wrzucić na chwilę do wrzącej wody, po wyjęciu – obrać ze skórki. Usunąć twardą część pod ogonkiem (najlepiej wydrążyć ją nożem). Pokroić w ćwiartki. Wrzucić do garnka i dusić na średnim ogniu. Po kilku minutach dodać pokrojone w kostkę papryki (bez gniazd nasiennych) i drobno pokrojoną cebulę, uprzednio zeszkloną na oliwie. Wymieszać. Pod koniec duszenia dodać posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz i paprykę w proszku. W drugim garnku dusić śliwki bez pestek z cukrem aż puszczą sok i będą bardzo miękkie. Co jakiś czas mieszać. Uduszone śliwki zmiksować blenderem. To samo zrobić z masą pomidorowo-śliwkowo-cebulową. Następnie, połączyć obie masy i dusić redukując nadmiar soków. Ewentualnie jeszcze przyprawić. Gotową – przełożyć do słoików i pasteryzować w piekarniku, w temperaturze 120 stopni przez 20 minut. Dobry dodatek do kanapek i jako sos do potraw.
Smacznego !
( przepis dzięki uprzejmości Ewy Szprynger )