Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pasta pomidorowo-śliwkowa z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 25 Wrzesień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pasta pomidorowo-śliwkowa

Składniki :

  • 2 kg pomidorów
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

Pomidory wrzucić na chwilę do wrzącej wody, po wyjęciu – obrać ze skórki. Usunąć twardą część pod ogonkiem (najlepiej wydrążyć ją nożem). Pokroić w ćwiartki. Wrzucić do garnka i dusić na średnim ogniu. Po kilku minutach dodać pokrojone w kostkę papryki (bez gniazd nasiennych) i drobno pokrojoną cebulę, uprzednio zeszkloną na oliwie. Wymieszać. Pod koniec duszenia dodać posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz i paprykę w proszku. W drugim garnku dusić śliwki bez pestek z cukrem aż puszczą sok i będą bardzo miękkie. Co jakiś czas mieszać. Uduszone śliwki zmiksować blenderem. To samo zrobić z masą pomidorowo-śliwkowo-cebulową. Następnie, połączyć obie masy i dusić redukując nadmiar soków. Ewentualnie jeszcze przyprawić. Gotową – przełożyć do słoików i pasteryzować w piekarniku, w temperaturze 120 stopni przez 20 minut. Dobry dodatek do kanapek i jako sos do potraw.

Smacznego !

( przepis dzięki uprzejmości Ewy Szprynger )

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)