Wątróbka drobiowa z jabłkami
Składniki :
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 2 jabłka ( reneta )
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- majeranek
Wątróbki umyć, oczyścić z błon. Wrzucić na patelnię, na rozgrzaną oliwę. Smażyć aż się dość mocno zrumienią i nie będą surowe w środku ( ok. 8 minut ). Pod koniec smażenia posolić. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki ( usunąć gniazda nasienne ). Cebule pokroić w krążki. Pokrojone jabłka i cebule dusić w rondelku na maśle. Skropić sokiem z cytryny. Posypać majerankiem i pieprzem. Uduszone jabłka z cebulą ( nie powinny być zbyt miękkie ) dodać na minutę do wątróbki.
Smacznego !