Antrykot z podgrzybkami i warzywami
Składniki:
Antrykot wołowy
- 30 dkg podgrzybków
- 2 marchewki
- pól selera
- por
- 1/4 główki białej kapusty
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka gałązek rozmarynu
- 2 łyżki czerwonego wina
- sól pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki masła
Mięso wstawić do marynaty na noc ( zmieszać 2 łyżki oliwy z winem, rozmarynem i pieprzem ). Następnie wyjąć z marynaty, usunąć jej nadmiar i smażyć na oliwie ( 1 łyżka ) na rozgrzanej patelni przez 6 minut. Posolić i przewrócić na drugą stronę. Smażyć przez kolejne 6 minut. Gotowe mięso ściągnąć z patelni, posolić drugą jego stronę i zawinąć w folię aluminiową, żeby odpoczęło ale nie wystygło. W rondelku, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę na niewielkiej ilości oliwy. Dodać posiekany czosnek. Wymieszać , dusić przez minutę. Dodać masło i pokrojone, wcześniej oczyszczone podgrzybki. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Na minutę przed końcem przyprawić solą i pieprzem. Warzywa obrać, pokroić w cienkie słupki, pora w krążki, kapustę poszatkować. Partiami wrzucać na rozgrzaną oliwę na patelnię typu WOK. Mieszać, skropić olejem sezamowym. Po minucie dodać pokrojony czosnek. Smażyć przez 5 minut mieszając. Na dwie minuty przed końcem dodać sos sojowy. Mięso przełożyć na półmisek, na nie wyłożyć podgrzybki, obok usmażone warzywa.
Smacznego !