Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Antrykot z podgrzybkami i warzywami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 10 Październik, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Antrykot z podgrzybkami i warzywami

Składniki:

Antrykot wołowy

  • 30 dkg podgrzybków
  • 2 marchewki
  • pól selera
  • por
  • 1/4 główki białej kapusty
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • sól pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki masła

Mięso wstawić do marynaty na noc ( zmieszać 2 łyżki oliwy z winem, rozmarynem i pieprzem ). Następnie wyjąć z marynaty, usunąć jej nadmiar i smażyć na oliwie ( 1 łyżka ) na rozgrzanej patelni przez 6 minut. Posolić i przewrócić na drugą stronę. Smażyć przez kolejne 6 minut. Gotowe mięso ściągnąć z patelni, posolić drugą jego stronę i zawinąć w folię aluminiową, żeby odpoczęło ale nie wystygło. W rondelku, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę na niewielkiej ilości oliwy. Dodać posiekany czosnek. Wymieszać , dusić przez minutę. Dodać masło i pokrojone, wcześniej oczyszczone podgrzybki. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Na minutę przed końcem przyprawić solą i pieprzem. Warzywa obrać, pokroić w cienkie słupki, pora w krążki, kapustę poszatkować. Partiami wrzucać na rozgrzaną oliwę na patelnię typu WOK. Mieszać, skropić olejem sezamowym. Po minucie dodać pokrojony czosnek. Smażyć przez 5 minut mieszając. Na dwie minuty przed końcem dodać sos sojowy. Mięso przełożyć na półmisek, na nie wyłożyć podgrzybki, obok usmażone warzywa.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)