Kotlety mielone z pieczarkami
Składniki :
- 60 dkg łopatki wieprzowej
- 20 dkg pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka natki pietruszki
- jajko
- kajzerka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- oliwa
Mięso zmielić. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Wyciśniętą dodać do zmielonego mięsa a także obrane i starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, cebulę i posiekaną natkę. Wbić jajko, dodać drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować okrągłe kotlety, lekko je spłaszczając. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oliwie, na patelni na rumiano z obu stron. Po obsmażeniu zmniejszyć ogień i dosmażać (od czasu do czasu obracać kotlety) tak aby nie były w środku surowe.
Smacznego !