Kiszka chińska
Składniki :
- pół szklanki ryżu
- mała papryka
- dymka ze szczypiorem
- ząbek czosnku
- 2 łyżki zielonego groszku
- łyżeczka oleju sezamowego
- łyżka oliwy
- łyżeczka jasnego sosu sojowego
- sól
- jelito wieprzowe ( można kupić )
Jelito wymoczyć w zimnej wodzie ( przez godzinę ), ryż ugotować w osolonej wodzie. Dymkę ze szczypiorem i paprykę drobno pokroić i wrzucić na trzy minuty na patelnię na olej sezamowy. Na pół minuty przed końcem dodać drobno posiekany ząbek czosnku i sos sojowy. Wyłączyć, dodać ugotowany ryż i groszek. Wszystko wymieszać i nakładać do jelita ( najlepiej maszynką do nabijania). Związać końcówki. Gotowe, podsmażyć na patelni na oliwie aż się zrumieni.
Smacznego !