Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Szarlotka z bezą z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 21 Październik, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Szarlotka z bezą

Składniki :

1. Ciasto :

  • 3, 4 szklanki przesianej mąki
  • kostka masła
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

2. Warstwa jabłkowa :

  • 6 jabłek ( szara reneta )
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Beza :
  • 5 białek
  • 300 g cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

3. Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • (rozetrzeć masło z mąką i cukrem aż powstaną grudki ciasta )

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, posiekane masło i żółtka. Szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie obrać jabłka, pokroić, usunąć gniazda nasienne. Wsypać cynamon, budyń i cukier, wlać sok z cytryny. Wszystko gotować w garnuszku przez kilka minut. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć na blachę ( na papier do pieczenia ) albo do tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 10 minut. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier puder ( partiami ), na koniec przesianą mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto, wyłożyć na nie pianę i startą kruszonkę. Piec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)