Szarlotka z bezą
Składniki :
1. Ciasto :
- 3, 4 szklanki przesianej mąki
- kostka masła
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
2. Warstwa jabłkowa :
- 6 jabłek ( szara reneta )
- budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki soku z cytryny
- Beza :
- 5 białek
- 300 g cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
3. Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
- (rozetrzeć masło z mąką i cukrem aż powstaną grudki ciasta )
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, posiekane masło i żółtka. Szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie obrać jabłka, pokroić, usunąć gniazda nasienne. Wsypać cynamon, budyń i cukier, wlać sok z cytryny. Wszystko gotować w garnuszku przez kilka minut. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć na blachę ( na papier do pieczenia ) albo do tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 10 minut. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier puder ( partiami ), na koniec przesianą mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto, wyłożyć na nie pianę i startą kruszonkę. Piec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut.
Smacznego !