Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Leniwe pierogi z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 24 Październik, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Leniwe pierogi

Składniki :

  • 1/2 kg twarogu
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka masła
  • cukier waniliowy
  • buka tarta
  • cukier do posypania

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka, cukier waniliowy, mąki. Zagnieść ciasto ( powinno się lekko kleić). Formować walce ( ok. 3 cm) Na blat rozsypać trochę mąki, ułożyć walce, trochę je spłaszczyć i odcinać kluski nożem w poprzek. Wrzucać je do garnka, do zagotowanej, osolonej wody. Od wypłynięcia gotować minutę, dwie. Na patelni rozpuścić masło, dodać 2 łyżeczki bułki tartej, chwilę podsmażyć i polać nią leniwe. Posypać cukrem.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)