Leniwe pierogi
Składniki :
- 1/2 kg twarogu
- 2 jajka
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżka masła
- cukier waniliowy
- buka tarta
- cukier do posypania
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka, cukier waniliowy, mąki. Zagnieść ciasto ( powinno się lekko kleić). Formować walce ( ok. 3 cm) Na blat rozsypać trochę mąki, ułożyć walce, trochę je spłaszczyć i odcinać kluski nożem w poprzek. Wrzucać je do garnka, do zagotowanej, osolonej wody. Od wypłynięcia gotować minutę, dwie. Na patelni rozpuścić masło, dodać 2 łyżeczki bułki tartej, chwilę podsmażyć i polać nią leniwe. Posypać cukrem.
Smacznego !