Ozorek w galarecie
Składniki :
- pół kg ozorka cielęcego
- włoszczyzna
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki żelatyny
- sól
- pieprz
- cytryna
Ozorek umyć, włożyć do garnka z wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i gotować półtorej godziny. Po tym czasie wyjąć ozorek, włożyć do zimnej wody i jak ostygnie ściągnąć z niego skórę i z powrotem włożyć do wrzątku. Obrać włoszczyznę, dodać do wywaru i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Ozorek pokroić w cienkie plastry, dodać krążki marchewki. Żelatynę zmieszać z trzema szklankami przecedzonego wywaru, dodać pieprz i zalać wywarem z żelatyną plastry ozorka z marchewką. Jak wszystko ostygnie, przełożyć do lodówki. Gotową, zimną galaretę z ozorkiem przełożyć na talerz, odwracając półmisek do góry dnem. Dodać kawałki cytryny, albo chrzan czy musztardę.
Smacznego !