Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ozorek w galarecie z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 4 Listopad, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ozorek w galarecie

Składniki :

  • pół kg ozorka cielęcego
  • włoszczyzna
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Ozorek umyć, włożyć do garnka z wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i gotować półtorej godziny. Po tym czasie wyjąć ozorek, włożyć do zimnej wody i jak ostygnie ściągnąć z niego skórę i z powrotem włożyć do wrzątku. Obrać włoszczyznę, dodać do wywaru i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Ozorek pokroić w cienkie plastry, dodać krążki marchewki. Żelatynę zmieszać z trzema szklankami przecedzonego wywaru, dodać pieprz i zalać wywarem z żelatyną plastry ozorka z marchewką. Jak wszystko ostygnie, przełożyć do lodówki. Gotową, zimną galaretę z ozorkiem przełożyć na talerz, odwracając półmisek do góry dnem. Dodać kawałki cytryny, albo chrzan czy musztardę.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)