Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Ciasteczka bakaliowe z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 6 Listopad, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Ciasteczka bakaliowe

Składniki :

  • 5 dkg płatków owsianych
  • 10 dkg sezamu
  • 10 dkg orzechów laskowych
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg migdałów
  • 5 dkg rodzynek
  • 150 g mleka skondensowanego
  • 5 dkg miodu
  • 6 dkg masła

Sezam i płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Orzechy i migdały posiekać na drobne kawałeczki. W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać mleko i wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać płatki owsiane, sezam, posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać. Na blacie, na folii aluminiowej wyłożyć bakaliową masę. Zwinąć w rulon i wstawić na noc do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić ostrym nożem na plastry. Układać je na blasze, na papierze do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez 25 minut.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)