Ciasteczka bakaliowe
Składniki :
- 5 dkg płatków owsianych
- 10 dkg sezamu
- 10 dkg orzechów laskowych
- 10 dkg orzechów włoskich
- 10 dkg migdałów
- 5 dkg rodzynek
- 150 g mleka skondensowanego
- 5 dkg miodu
- 6 dkg masła
Sezam i płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Orzechy i migdały posiekać na drobne kawałeczki. W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać mleko i wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać płatki owsiane, sezam, posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać. Na blacie, na folii aluminiowej wyłożyć bakaliową masę. Zwinąć w rulon i wstawić na noc do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić ostrym nożem na plastry. Układać je na blasze, na papierze do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez 25 minut.
Smacznego !