Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pierogi z mięsem

Redaktor admin on 18 Listopad, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pierogi z mięsem

Składniki :

  • pół kg mięsa wołowego na rosół ( może być szponder )
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki gorącej wody
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Mięso gotować w wodzie przez godzinę. Dodać obraną włoszczyznę i dalej gotować aż warzywa będą miękkie. Wyjąć mięso. Poczekać aż wystygnie. Odciąć je od kości, pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pieprz ( można też marchewkę ). Z mąki, wody i oliwy wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące się do rąk. Rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy nakładać łyżeczką zmielone mięso, składać na pół i sklejać palcami. Zagotować półtora litra wody z solą. Delikatnie wkładać do niej pierogi. Zmniejszyć ogień i jak wypłyną, gotować jeszcze trzy minuty. Wyłożyć łyżką cedzakową na półmisek. Dodać wcześniej  pokrojoną i podsmażoną na maśle cebulę.

Z wywaru, w którym gotowało się mięso, warto zrobić zupę : rosół, pomidorową ( dodając przecier pomidorowy i śmietanę), ogórkową ( dodając starte na małej tarce ogórki bez skórki i śmietanę ) czy inną.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)