Pierogi z mięsem
Składniki :
- pół kg mięsa wołowego na rosół ( może być szponder )
- włoszczyzna
- cebula
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki gorącej wody
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Mięso gotować w wodzie przez godzinę. Dodać obraną włoszczyznę i dalej gotować aż warzywa będą miękkie. Wyjąć mięso. Poczekać aż wystygnie. Odciąć je od kości, pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pieprz ( można też marchewkę ). Z mąki, wody i oliwy wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące się do rąk. Rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy nakładać łyżeczką zmielone mięso, składać na pół i sklejać palcami. Zagotować półtora litra wody z solą. Delikatnie wkładać do niej pierogi. Zmniejszyć ogień i jak wypłyną, gotować jeszcze trzy minuty. Wyłożyć łyżką cedzakową na półmisek. Dodać wcześniej pokrojoną i podsmażoną na maśle cebulę.
Z wywaru, w którym gotowało się mięso, warto zrobić zupę : rosół, pomidorową ( dodając przecier pomidorowy i śmietanę), ogórkową ( dodając starte na małej tarce ogórki bez skórki i śmietanę ) czy inną.
Smacznego !