MAŁŻE FASZEROWANE
Składniki:
- 1 kg małż bez skorupek
- mały pęczek natki pietruszki
- 3 duże ząbki czosnku
- pół szklanki oliwy z oliwek
- ćwierć kostki masła
- ½ szklanki parmezanu w proszku
- ½ szklanki bułki tartej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Jeśli małże są mrożone, wrzucić je na gotującą się wodę, doprowadzić do ponownego zagotowania się wody i od tego momentu gotować 5 minut. Małże odcedzić. Jeśli małże są świeże, ten krok można pominąć.
Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, wyciśnięty czosnek, podsmażyć nie dopuszczając do zabrązowienia (i zgorzknienia) czosnku, dodać masło, pieprz i szczyptę soli. Wrzucić na patelnię odcedzone małże. Dusić 15 minut na średnim ogniu.
Małże wyjąć z patelni, ułożyć jedną przy drugiej w płaskim żaroodpornym naczyniu.
W oddzielnym naczyniu wymieszać bułkę tartą, parmezan w proszku, posiekaną natkę pietruszki i kilka łyżek sosu z patelni (lub kilka łyżek świeżej oliwy z oliwek). Taką papką pokryć małże w naczyniu tak, aby stworzyć kołderkę na małżach o grubości 1 – 1,5 cm. Zapiec w piekarniku o temp. 170 stopni przez 10 minut, aż bułka tarta z parmezanem nabiorą złotego koloru.
Najlepiej smakuje z białym wytrawnym winem.