Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

MAŁŻE FASZEROWANE

Redaktor admin on 23 Listopad, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

MAŁŻE FASZEROWANE

Składniki:

  • 1 kg małż bez skorupek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • ćwierć kostki masła
  • ½ szklanki parmezanu w proszku
  • ½ szklanki bułki tartej
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Jeśli małże są mrożone, wrzucić je na gotującą się wodę, doprowadzić do ponownego zagotowania się wody i od tego momentu gotować 5 minut. Małże odcedzić.  Jeśli małże są świeże, ten krok można pominąć.

Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, wyciśnięty czosnek, podsmażyć nie dopuszczając do zabrązowienia (i zgorzknienia) czosnku, dodać masło, pieprz i szczyptę soli.  Wrzucić na patelnię odcedzone małże.  Dusić 15 minut na średnim ogniu.

Małże wyjąć z patelni, ułożyć jedną przy drugiej w płaskim żaroodpornym naczyniu.

W oddzielnym naczyniu wymieszać bułkę tartą, parmezan w proszku, posiekaną natkę pietruszki i kilka łyżek sosu z patelni (lub kilka łyżek świeżej oliwy z oliwek).  Taką papką pokryć małże w naczyniu tak, aby stworzyć kołderkę na małżach o grubości 1 – 1,5 cm. Zapiec w piekarniku o temp. 170 stopni przez 10 minut, aż bułka tarta z parmezanem nabiorą złotego koloru.

Najlepiej smakuje z białym wytrawnym winem.

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)