MAŁŻE NA SPOSÓB KLASYCZNY
Składniki:
- 1 kg małż bez skorupek
- mały pęczek natki pietruszki
- 3 duże ząbki czosnku
- ½ litra wina białego wytrawnego
- pół szklanki oliwy z oliwek
- ćwierć kostki masła
- pieprz
- sól
- bagietka
Przygotowanie:
Jeśli małże są mrożone, wrzucić je na gotującą się wodę, doprowadzić do ponownego zagotowania się wody i od tego momentu gotować 5 minut. Małże odcedzić. Jeśli małże są świeże, ten krok można pominąć.
Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, wyciśnięty czosnek, podsmażyć nie dopuszczając do zabrązowienia (i przez to zgorzknienia) czosnku, dodać masło, wino, pieprz i szczyptę soli. Wrzucić na patelnię odcedzone małże. Dusić 15 minut na średnim ogniu.
W ostatniej minucie smażenia posypać na patelni natką pietruszki.
Podawać z bagietką, którą można wybrać cały pyszny sos.
Najlepiej smakuje z białym wytrawnym winem.