Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

MAŁŻE NA SPOSÓB KLASYCZNY

Redaktor admin on 25 Listopad, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

MAŁŻE NA SPOSÓB KLASYCZNY

Składniki:

  • 1 kg małż bez skorupek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • ½ litra wina białego wytrawnego
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • ćwierć kostki masła
  • pieprz
  • sól
  • bagietka

Przygotowanie:

Jeśli małże są mrożone, wrzucić je na gotującą się wodę, doprowadzić do ponownego zagotowania się wody i od tego momentu gotować 5 minut. Małże odcedzić.  Jeśli małże są świeże, ten krok można pominąć.

Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, wyciśnięty czosnek, podsmażyć nie dopuszczając do zabrązowienia (i przez to zgorzknienia) czosnku, dodać masło, wino, pieprz i szczyptę soli. Wrzucić na patelnię odcedzone małże.  Dusić 15 minut na średnim ogniu.

W ostatniej minucie smażenia posypać na patelni natką pietruszki.

Podawać z bagietką, którą można wybrać cały pyszny sos.

Najlepiej smakuje z białym wytrawnym winem.

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)