Pieczona łopatka jagnięca
Składniki:
- łopatka jagnięca (ok. półtora kilograma )
- główka czosnku
- oliwa
- sól
- świeżo mielony pieprz
- gałązka rozmarynu
- sos:
-
- sos z pieczenia
- łyżka mąki
- szklanka bulionu
Łopatkę umyć, lekko naciąć po wierzchniej stronie ( tej bardziej tłustej ). Natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Na dno brytfanki ułożyć ząbki czosnku i część rozmarynu. Na tym ułożyć łopatkę i szczelnie przykryć folią aluminiową. Piekarnik powinien być rozgrzany do 250 stopni ale po kilkunastu minutach należy zmniejszyć temperaturę do 180. Po dwóch godzinach odwinąć folię i piec jeszcze pół godziny. Sos z pieczenia ( bez rozmarynu i czosnku) przelać do rondelka, dodać bulion, zagęścić mąką i zagotować na małym ogniu.