Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Pieczona łopatka jagnięca z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 11 Grudzień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Pieczona łopatka jagnięca

Składniki:

  • łopatka jagnięca (ok. półtora kilograma )
  • główka czosnku
  • oliwa
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • sos:
    • sos z pieczenia
    • łyżka mąki
    • szklanka bulionu

Łopatkę umyć, lekko naciąć po wierzchniej stronie ( tej bardziej tłustej ). Natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Na dno brytfanki ułożyć ząbki czosnku i część rozmarynu. Na tym ułożyć łopatkę i szczelnie przykryć folią aluminiową. Piekarnik powinien być rozgrzany do 250 stopni ale po kilkunastu minutach należy zmniejszyć temperaturę do 180. Po dwóch godzinach odwinąć folię i piec jeszcze pół godziny. Sos z pieczenia ( bez rozmarynu i czosnku) przelać do rondelka, dodać bulion, zagęścić mąką i zagotować na małym ogniu.

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)