Chleb na zakwasie
Składniki :
- Zaczyn :
- 42 g mąki pszennej
- 52 g wody
- 8 g zakwasu żytniego
- Ciasto chlebowe :
- 60 dkg mąki pszennej
- 60 dkg maki żytniej
- ( najlepsza jest mieszanka mąk : orkiszowej, pszennej, razowej i żytniej – wtedy po 30 dkg każdej )
- 3/4 szklanki otrębów pszennych
- 3/4 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ziaren dyni
- 3 łyżeczki soli ( lekki czubek )
- 3 dkg drożdży
- 3 szklanki zimnej wody
Zaczyn wymieszać i odstawić na kilka, kilkanaście godzin.
Mąki, ziarna, sól wymieszać na sucho, następnie dodać wcześniej nastawiony zaczyn, 3 szklanki wody, i drożdże (uprzednio rozpuszczone w wodzie w 1/4 szklanki ). Wszystko dobrze wyrobić. Odstawić na 2 -2,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem ( pamiętając o odlaniu 1/3 szklanki na następny zaczyn ). Nastawić piekarnik na 250 stopni, wstawić foremki z ciastem. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec godzinę. Dobrze jest wstawić na górną półkę piekarnika naczynie z wrzątkiem ( półtora litra ). Po wyjęciu chleba z piekarnika i z blaszek posmarować go po wierzchu zwilżonym w wodzie pędzelkiem.
Zakwas :
Garść mąki ( najlepiej razowej ) zmieszać z letnią wodą, tak, żeby zrobiła się papka konsystencji gęstej śmietany. Przykryć i postawić w ciepłym miejscu – najlepiej w pobliżu grzejnika. Co 12 godzin mieszać aby powstały pęcherzyki powietrza, znowu przykryć i zostawić. Każdego dnia dodawać trochę mąki i wody, aby utrzymać konsystencję i tak przez 5 dni. Optymalna temperatura dla uzyskania zakwasu to 25 – 30 stopni. Świeżo zrobiony zakwas wykorzystać do pierwszego chleba, resztę ( ok. 50, 100 g) zostawić w lekko zamkniętym słoiku w lodówce – jako zaczątek do następnych wypieków.
Smacznego !