Paszteciki z grzybami
Składniki :
- pół kg mąki
- pół szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- pół kostki masła
- szczypta soli
- Farsz :
- 1 kg pieczarek
- 10 dag suszonych grzybów leśnych
- cebula
- łyżka masła
- natka pietruszki
- oliwa albo olej do smażenia
- sól
- pieprz
Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce ( przykryć ściereczką ). Posiekać masło z przesianą mąką, tak jak na kruche ciasto. Dodać sól, 2 żółtka, śmietanę oraz rozczyn. Dobrze wyrobić aż ciasto będzie elastyczne. Uformować kulę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce ( najlepiej w misce, wysypaną mąką i przykryć ściereczką ). Suszone grzyby zalać wodą ( półtorej szklanki ) i gotować 15 minut. Na patelni, na oliwie, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać starte na grubych oczkach pieczarki. Lekko posolić aby puściły sok. Ugotowane leśne grzyby cienko pokroić i wraz z płynem dodać do pieczarek. Dusić do momentu aż woda wyparuje. Wtedy dodać 2 łyżki masła, sól i pieprz. Wymieszać i zdjąć z ognia. Gdy farsz przestygnie, dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i je sklejać. Z wierzchu, każdy posmarować żółtkami. Wstawić do piekarnika, najlepiej na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Smacznego !