Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Paszteciki z grzybami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 16 Grudzień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Paszteciki z grzybami

Składniki :

  • pół kg mąki
  • pół szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
  • Farsz :
    • 1 kg pieczarek
    • 10 dag suszonych grzybów leśnych
    • cebula
    • łyżka masła
    • natka pietruszki
    • oliwa albo olej do smażenia
    • sól
    • pieprz

Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce ( przykryć ściereczką ). Posiekać masło z przesianą mąką, tak jak na kruche ciasto. Dodać sól, 2 żółtka, śmietanę oraz rozczyn. Dobrze wyrobić aż ciasto będzie elastyczne. Uformować kulę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce ( najlepiej w misce, wysypaną mąką i przykryć ściereczką ). Suszone grzyby zalać wodą ( półtorej szklanki ) i gotować 15 minut. Na patelni, na oliwie, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać starte na grubych oczkach pieczarki. Lekko posolić aby puściły sok. Ugotowane leśne grzyby cienko pokroić i wraz z płynem dodać do pieczarek. Dusić do momentu aż woda wyparuje. Wtedy dodać 2 łyżki masła, sól i pieprz. Wymieszać i zdjąć z ognia. Gdy farsz przestygnie, dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i je sklejać. Z wierzchu, każdy posmarować żółtkami. Wstawić do piekarnika, najlepiej na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)