Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Wołowina z warzywami z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 18 Grudzień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Wołowina z warzywami

Składniki :

  • pół kg wołowiny ( najlepiej pierwszej krzyżowej )
  • papryka
  • papryczka chili
  • dymka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki  jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • saszetka sosu bazyliowego z trawą cytrynową ( albo łyżeczka listków bazylii i sok z limonki )
  • oliwa
  • sól

Na łyżce oliwy, na patelni, smażyć pokrojone ząbki czosnku posypane imbirem. Gdy zaczną brązowieć, wyjąć, dodać jeszcze łyżkę oliwy, pokrojoną dymkę ( z zielonym) i pokrojoną paprykę ( bez gniazd nasiennych). Smażyć 3 minuty. Wlać sos sojowy i smażyć jeszcze 5 minut. Wyjąc warzywa a na rozgrzaną oliwę wrzucić cienko pokrojoną w małe kawałki wołowinę i posiekaną papryczkę chili. Gdy wołowina będzie miękka, dodać warzywa i sos bazyliowy z trawą cytrynową. Ewentualnie dodać trochę soli. Smażyć jeszcze minutę.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)