Karp po żydowsku
Składniki :
- 1,5 kg karpia
- 2 cebule
- 2 pietruszki
- pół selera
- 3 małe marchewki
- 2 liście laurowe
- pieprz w całości ( kilkanaście ziaren )
- 2 łyżki cukru
- sól
- łyżka rodzynek
- żelatyna ( w odpowiedniej proporcji na litr wywaru)
Z ryby usunąć kręgosłup i ości, z głowy wyjąć skrzela. Na dnie garnka ułożyć obrane : cebule, pietruszki, seler, pokrojone w krążki marchwie, liście laurowe, pieprz i rodzynki. Na warzywach ułożyć filety ryby, zalać wszystko wodą do poziomu karpia ( tak, by był pod wodą ). Gotować na małym ogniu przez godzinę. Delikatnie wyjąc filety, wywar przelać przez sito, (zachować rodzynki i marchewkę ) , doprawić cukrem i solą, dodać odpowiednią ilość żelatyny, wymieszać, dodać rodzynki i marchewkę i zalać nim ułożone na półmisku filety karpia. Odstawić do stężenia.
Smacznego !