Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Karp po żydowsku z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 23 Grudzień, 2013 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Karp po żydowsku

Składniki :

  • 1,5 kg karpia
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 3 małe marchewki
  • 2 liście laurowe
  • pieprz w całości ( kilkanaście ziaren )
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • łyżka rodzynek
  • żelatyna ( w odpowiedniej proporcji na litr  wywaru)

Z ryby usunąć kręgosłup i ości, z głowy wyjąć skrzela. Na dnie garnka ułożyć obrane : cebule, pietruszki, seler, pokrojone w krążki marchwie, liście laurowe, pieprz i rodzynki. Na warzywach ułożyć filety ryby, zalać wszystko wodą do poziomu karpia ( tak, by był pod wodą ). Gotować na małym ogniu przez godzinę. Delikatnie wyjąc filety, wywar przelać przez sito,  (zachować rodzynki i marchewkę ) , doprawić cukrem i solą, dodać odpowiednią ilość żelatyny, wymieszać, dodać rodzynki i marchewkę i zalać nim ułożone na półmisku filety karpia. Odstawić do stężenia.

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)