Kaczka po staropolsku
Składniki :
- kaczka
- 5 jabłek
- paczka majeranku
- szklanka czerwonego wina
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Kaczkę umyć i wstawić na kilkanaście godzin do miski z osoloną wodą ( 1 łyżka soli na litr wody ). Następnie wyjąć kaczkę, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, częścią majeranku i posiekanym czosnkiem. Wstawić ją do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie nafaszerować kaczkę pokrojonymi w ćwiartki jabłkami wymieszanymi z pozostałym majerankiem, przełożyć do brytfanki i oblać winem. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Przykryć i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez półtorej godziny, następnie zdjąć przykrycie i dalej piec przez 35 minut od czasu do czasu polewając ją sosem z brytfanki.
( godzina pieczenia na kilogram mięsa )
Smacznego !