Maria Skłodowska - Curie “Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć.”

Ignacy Paderewski “Droga do sukcesu pełna jest kobiet popychających swych mężów.”

Kaczka po staropolsku z cyklu “Kuchnia Zosi”

Redaktor admin on 6 Styczeń, 2014 dostępny w Bon Appetit. Możesz śledzić odpowiedzi do tego wpisu poprzez RSS 2.0. Nie ma możliwości pozostawienia odpowiedzi.

Kaczka po staropolsku

Składniki :

  • kaczka
  • 5 jabłek
  • paczka majeranku
  • szklanka czerwonego wina
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Kaczkę umyć i wstawić na kilkanaście godzin do miski z osoloną wodą ( 1 łyżka soli na litr wody ). Następnie wyjąć kaczkę, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, częścią majeranku i posiekanym czosnkiem. Wstawić ją do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie nafaszerować kaczkę pokrojonymi w ćwiartki jabłkami wymieszanymi z pozostałym majerankiem, przełożyć do brytfanki i oblać winem. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Przykryć i  wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez półtorej godziny, następnie zdjąć przykrycie i dalej piec przez 35 minut od czasu do czasu polewając ją sosem z brytfanki.

( godzina pieczenia na kilogram mięsa )

Smacznego !

Brak możliwości dodania komentarza

Zaloguj się / Realizacja - Medianet (info@medianetinteractive.pl)